Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018

Υποχρεωτική προσευχή και εκκλησιασμός στο σχολείο.

Η αγαπημένη μου γιαγιά Αριστέα, δασκάλα στα νιάτα της, θεοσεβούμενη αλλά καθόλου θρήσκα, μου είχε μάθει, μαζί με την προπαίδεια και τις δασυνόμενες λέξεις, αυτήν την ωραία προσευχή: "Κύριε των δυνάμεων, μεθ' ημών γενού. Άλλον γαρ εκτός σου βοηθόν εν θλίψεσι ουκ έχομεν. Κύριε των δυνάμεων ελέησον ημάς". Μου άρεσε, με προβλημάτιζε, μέχρι περίπου την εφηβεία με αφορούσε το θέμα αν υπάρχει θεός. Αλλά όλα αυτά καμία σχέση δεν έχουν με τη γραφειοκρατική τελετουργία του σχολείου, όπου κι εγώ και άλλοι "καλοί μαθητές" λέγαμε εναλλάξ κάτι προσευχές που είχαμε μάθει "απέξω" και τις απαγγέλαμε όπως λέμε στο στρατό "διατάξτε" και στο δικαστήριο "παρίσταται δια". 
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έχει επιληφθεί του θέματος από το 1962. 
Στη μείζονα Ολομέλεια του δικού μας Συμβουλίου Επικρατείας θα εκδικαστεί η αίτηση ακύρωσης που υποβάλαμε την ερχόμενη Παρασκευή, αφορμή να συζητήσουμε ξανά τα ζητήματα της θρησκευτικής ελευθερίας στην εκπαίδευση την Τετάρτη, 19/09, και ώρα 18.30, στη Στοά του Βιβλίου, με ένα ενδιαφέρον πάνελ. 
Η Ένωση επαναφέρει ψηλά στην ατζέντα της τις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας. Καλή δικαστική, σχολική και δικαιωματική χρονιά.

« ΔΤ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ


Με αφορμή τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας της αίτησης ακύρωσής μας για τον υποχρεωτικό εκκλησιασμό και την καθημερινή προσευχή στα σχολεία, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση για τη θρησκευτική ελευθερία στο σχολείο στις 19 Σεπτεμβρίου, ώρα 18.30, στη Στοά του Βιβλίου.

Σε μία περίοδο που οι σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας αποτελούν εκ νέου αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης αλλά και δικαστικών αντιδικιών, τόσο με τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας για τη διδασκαλία των θρησκευτικών, όσο και με την επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση, η ΕλΕΔΑ επαναφέρει στο δημόσιο διάλογο το ζήτημα της προστασίας της θρησκευτικής ελευθερίας και της ανεξιθρησκείας στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης. 
Πώς προστατεύει ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου την προσωπικότητα, τα δικαιώματα, τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και γονιών στο σχολείο; 
Μπορεί η συνταγματική υποχρέωση ανάπτυξης της θρησκευτικής συνείδησης στην εκπαίδευση να δικαιολογεί αυταρχικές πρακτικές και γραφειοκρατικές τελετουργίες, εις βάρος της ελεύθερης διαμόρφωσης της προσωπικότητας των ανηλίκων αλλά και των δικαιωμάτων των γονέων που δεν επιθυμούν την υποχρεωτική συμμετοχή των παιδιών τους σε λατρευτικές πρακτικές; 
Σε μια εποχή που οι ισορροπίες στις σχέσεις κράτους και θρησκευτικών κοινοτήτων δοκιμάζονται εκ νέου παγκοσμίως και ειδικότερα και στην Ευρώπη, στην Ελλάδα ο διάλογος πρέπει και μπορεί να συνεισφέρει στην ανάδειξη των θεμελιωδών επιταγών του Κράτους Δικαίου.
Στη συζήτηση που θα συντονίσει ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος θα συμμετέχουν οι: Σταύρος Θεοδωράκης, Επικεφαλής κόμματος Το Ποτάμι, Νίκος Φίλης, πρώην Υπουργός Παιδείας, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Μενουδάκος, Πρόεδρος ΑΠΔΠΧ, πρώην Πρόεδρος ΣτΕ. Σύντομες παρεμβάσεις για τον εκκλησιασμό και την προσευχή θα γίνουν από το Γιάννη Φ. Ιωαννίδη, δικηγόρο, Αντιπρόεδρο της ΕλΕΔΑ και Κλεάνθη Βουλαλά, εκπαιδευτικό που συνυπογράφει την αίτηση ακύρωσης της ΕλΕΔΑ. Θα ακολουθήσει συζήτηση.
ΠΟΤΕ: Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2018, και ώρα 18:30 μμ
ΠΟΥ: Αίθουσα Λόγου της Στοάς του Βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου, Αθήνα »



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου