Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ

Χτες που κατέθετα στη δίκη για την έκδοση των 8, ανέφερα μεταξύ άλλων απόσπασμα από μια πρόσφατη ομιλία του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης στη σχολή δικαστών στην Άγκυρα, πριν από 20 μέρες. 
Αφότου ανέδειξε τη σημασία της προστασίας των δικαιωμάτων ο T. Jagland έκανε έκκληση προς το ακροατήριο να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα παραβιάσεων εντός Τουρκίας γιατί αλλιώς... θα προσφύγουν όλοι στο Στρασβούργο και θα καταρρεύσει το Δικαστήριο από τον κατακλυσμό των υποθέσεων ! 

Θυμήθηκα διαβάζοντάς το ότι πριν έξι χρόνια, τέτοια περίπου εποχή, ήμουν στη Σμύρνη ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη για το μέλλον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. 
Η Τουρκία είχε τότε την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης, ετοιμαζόταν να ολοκληρώσει τις συνταγματικές και νομοθετικές μεταρρυθμίσεις που θα επισφράγιζαν μια πορεία σύγκλισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο για τα δικαιώματα και τις εγγυήσεις του κράτους δικαίου, η προοπτική της ένταξης στην ΕΕ δεν είχε ακόμα ενταφιαστεί. 
Και έκανε προτάσεις ως προεδρία του Συμβουλίου για την αποσυμφόρηση του Δικαστηρίου. 
Ελπίζω η Τουρκία να ξαναβρεί το δρόμο της, αν και προς το παρόν κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται.

ΥΓ. Στη φωτό "Το δέντρο της Ευρώπης", στην εσωτερική σκάλα του Συμβουλίου στο Στρασβούργο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου