Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

(https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2043077985990232&id=100008641501008)

Η Κυβέρνηση, χωρίς καμία διαβούλευση, αλλάζει τη σύνθεση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, παραμονή της εκλογής του προεδρείου της και ενώ επί μήνες ο Πρωθυπουργός καθυστερούσε την προώθηση στο ΦΕΚ του διορισμού νέων μελών μετά τη λήξη της θητείας των προηγούμενων.  
Σε ένα σώμα που συμμετέχουν μέλη προερχόμενα από λίγους επιστημονικούς φορείς, λίγες ανεξάρτητες αρχές, λίγες συνδικαλιστικές οργανώσεις και λίγες οργανώσεις δικαιωμάτων, προστίθενται 5 οργανώσεις ΛΟΑΤΚΙ και 2 οργανώσεις Ρομά (ενώ υπάρχει ήδη μία).  Καμία οργάνωση μεταναστών, καμία προσφύγων, καμία εξαρτημένων, απεξαρτημένων, φυλακισμένων ή αποφυλακισμένων, ασθενών, προστασίας ανηλίκων, κακοποιημένων γυναικών και θα μπορούσε να μακρύνει η λίστα όσων υφίστανται προσβολές δικαιωμάτων ή διακρίσεις και ευλόγως θα απορούσαν με αυτόν τον "αποκλεισμό", ας αναφέρω μόνο τις περιβαλλοντικές οργανώσεις. 
Η Εθνική Επιτροπή είναι ένας θεσμός που κατάφερε να διατηρήσει υπό δύσκολες συνθήκες και υπό διαφορετικές κυβερνήσεις το κύρος και την ανεξαρτησία της, χάρις στην προσήλωση στην αποστολή της των μελών που υποδεικνύονται από διαφορετικούς φορείς (υποδεικνύονται αλλά δεν τους εκπροσωπούν) και στην ισορροπημένη σύνθεσή της. Η οποία θα μπορούσε και θα έπρεπε να διευρυνθεί, μέσα από μια νηφάλια διαδικασία διαλόγου, αρκεί φυσικά να γίνονται σεβαστά τα αυτονόητα που αναφέρονται στην επείγουσα δήλωση (δείτε τη στο σύνδεσμο στην ανάρτηση του Κωστή Παπαϊωάννου (https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1238141633015849&id=100004600717521). Ο οποίος Κωστής Παπαϊωάννου έχει διατελέσει επιτυχημένος κατά γενική ομολογία Πρόεδρός της επί τρεις θητείες και ομιλεί μετά λόγου γνώσεως για αυτά τα θέματα. Μεταξύ των αυτονόητων είναι ότι τα δικαιώματα που υπερασπίζονται οι ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεις, τα υπερασπίστηκε ήδη η Επιτροπή, σταθερά, διαχρονικά και τεκμηριωμένα όπως και των Ρομά εξάλλου. Εγώ θα συγκατέλεγα στα αυτονόητα ότι θα έπρεπε να διευρυνθεί η Επιτροπή και με οργανώσεις ΛΟΑΤΚΙ. Απλώς η όλη μεθόδευση και ο τρόπος, μου φαίνονται προσβλητικά και για την Επιτροπή και για τις οργανώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου