Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣΑ, ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΤΡΟΠΟ.

Όταν είσαι για πρώτη φορά υποψήφιος, θέλεις να κάνεις τα πράγματα διαφορετικά, με το δικό σου τρόπο, να αποφύγεις ιδίως όλα αυτά για τα οποία σατίριζες στο παρελθόν τους άλλους.  Ένα από αυτά είναι η σοβαροφάνεια, που δεν έχει σχέση με τη σοβαρότητα, και ο υπερβολικός αυτοέπαινος.  Το αντίδοτο στα παραπάνω είναι βέβαια το χιούμορ.  Σε μια από τις πολλές συναντήσεις των τελευταίων εβδομάδων με συναδέλφους σε δικηγορικά γραφεία και νομικές υπηρεσίες οργανισμών, μου βγήκαν αυθόρμητα αυτές οι δυο φράσεις που έγιναν τελικά κάτι σαν σύνθημα του συνδυασμού μας : "Είμαστε οι καλύτεροι ! Σας το λέμε εμείς !".  Ο συνδικαλισμός και γενικά η ενασχόληση με τα κοινά θέλει και κέφι. Θέλει επίσης ευγένεια και διάθεση για διάλογο και συνθέσεις. 

Εξήγησα την απόφασή μου να συστρατευτώ με τον Παναγιώτη Περάκη επειδή διαθέτει αυτά τα χαρακτηριστικά. 
Επιπλέον γιατί έδειξε με την πολιτεία του στο Σύλλογο ότι ασχολείται με τα ουσιώδη επιδιώκοντας τη συναίνεση και δεν αναλώνεται σε μικροτακτικισμούς και συντεχνιακούς μαξιμαλισμούς, χωρίς να φοβάται να πάρει και αντιδημοφιλείς θέσεις όπου χρειάζεται. 
Και γιατί προσπάθησε, σε πολλές περιπτώσεις με επιτυχία, να αναδείξει τον ευρύτερο ρόλο που (πρέπει να) έχει ο Δικηγορικός Σύλλογος στην υπεράσπιση δίκαιων θέσεων, ιδίως σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Θα συνόψιζα το πρόγραμμά μας σε τρεις βασικούς άξονες :
  1. Να κάνουμε όσα η διεθνής και ευρωπαϊκή εμπειρία μας δείχνουν το δρόμο, δηλαδή να προωθήσουμε νέους τρόπους να κάνουμε τη δουλειά μας αποδοτικά για μας και για την κοινωνία, χωρίς μάχες οπισθοφυλακής.
  2. Να κάνουμε το ΔΣΑ έναν κανονικό δικηγορικό Σύλλογο που λειτουργεί με διαφάνεια και κανόνες, να τον διοικήσουμε "όπως το σπίτι μας".
  3. Να κάνουμε το Σύλλογο πραγματικό θεσμικό πρωταγωνιστή στην προσπάθεια να ξανασταθεί η Δικαιοσύνη στα πόδια της.

Αν ξεχώριζα ένα, το πιο ενδιαφέρον που μου έμεινε από αυτήν την εμπειρία, θα ήταν το εξής: 
Σε αντίθεση με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα καταρράκωσης του κοινωνικού κύρους του Δικηγόρου και τη συχνά χαμηλή μας αυτοεκτίμηση, γνώρισα πολλούς συναδέλφους και επισκέφτηκα δικηγορικά γραφεία που τιμούν τις αρχές και τις παραδόσεις του επαγγέλματος και δίνουν το παράδειγμα πως με δουλειά και με κανόνες στις σχέσεις με πελάτες, συνεργάτες και συναδέλφους μπορεί να υπάρξει προκοπή.

Με τούτα και με τ' άλλα το συμπέρασμα είναι απλό:
Ψηφίστε μας, είμαστε οι καλύτεροι, σας το λέμε εμείς αλλά αν μπείτε στον κόπο να κάνετε συγκρίσεις, θα το δείτε κι εσείς !



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου